Friday, 2019-05-24, 8:03 AM

Welcome Guest | RSS

На оваа страничка ќе ги видите и прочитате  лектирите за сите одделенија во одделенска настава  и можете дел од нив по ваш избор да ги обработувате самостојно на часот по македонски јазик или интегрирано со други предмети во текот на училишната година. 


ЛЕКТИРИ ЗА II оделение

 1.Гатанки и прашанки - група автори

2.Грдото пајче - Ханс Кристијан Андерсен

3.Зоки Поки - Оливера Николова

4.Лилав Пилав - Ванчо Полазаревски

5.Македонски народни приказни - група автори

6.Надуенка - Киро Донев

7.Раскази - Лав Н. Толстој

8. Снежана и седумте џуџиња - браќата Грим


ЛЕКТИРИ ЗА III ОДДЕЛЕНИЕ

1. Волшебни сказни на Балканските народи - група автори

2.Доктор Офболи - Корнеј Чуковски

3.Мице и волшебното самарче - Ванчо Николески

4.Приказни по телефон - Џани Родари

5.Река од зборови - Доналд Бисет

6. Сон на тркала - Стојан Тарапуза

7.Рибарот и рипката - Александар С. Пушкин

8.Шеќерна приказна - Славко Јаневски


Лектири за IV одделение

1. Басни - Езоп

2. Ѕвездени перничиња - Славка Манева

3. Лисецот младоженец - група автори

4. Маслинови гранчиња - Глигор Поповски

5. Модричка тетратка - Бошко Смаќоски

6. Народни приказни на Балканските народи - група автори

7.Орхан - Неџати Зекирија

8. Пинокио - Карло Колоди

9. Пипи долгиот чорап - Астрид Линдгрен

10. Двојната Лота - Ерих Кестнер


Лектири за V одделение

1. Бела грива - Рене Гијо

2. Гоце Делчев -  Ванчо Николески

3. Епски народни песни на Балканските народи - група автори

4. Златно фенерче на летото - Рајко Јовчевски

5. Итар Пејо - Столе Попов

6. Малиот принц - Антоан де Сент-Егзипери

7. Пајажината на Климентина - Елвин В. Вајт

8. Убави зборови - Јужнословенска поезија

9. Мери Попинс - П. Л. Траверс

10. Таро од земјата на планините - Мијоко Мацутаки